mar 29, 2013

Právní formy podnikání v Polsku


Přehled právních forem podníkání v Polsku: 

Společnost s ručením omezeným, Akciová společnost, Komanditní
společnost, Veřejná obchodní společnost, Sdružení, 

Napisał: paulina
Polský názevNejbližší český ekvivalentPoznámky, popis
Spółka z ograniczoną
odpowiedzialności
ą (Sp. z o.o.)
Společnost s ručením omezeným Základní kapitál musí dosáhnout výše min. 5 000 PLN. Není stanoveno žádné omezení na počet zakladatelů. Pokud základní kapitál převyšuje 500 000 PLN, a je-li podnik vlastněn více než 25 osobami, vzniká povinnost jmenování dozorčí rady. Ta musí mít min. 3 členy. Nejsou stanoveny žádné požadavky na státní příslušnost či sídlo zakladatelů.
Spółka akcyjna (S.A) Akciová společnost Základní kapitál musí dosáhnout výše min. 100 000PLN. Min. hodnota 1 akcie je stanovena na 0,01 PLN. Min. počet zakladatelů je 1. Akciová společnost má za povinnost odvádět 8 % z čistého ročního příjmu do rezervního fondu, a to až do výše 1/3 základního kapitálu. Je nutné jmenovat dozorčí radu, dozorčí rada musí mít min. 3 členy dosazené na dobu max. 5 let. Nejsou stanoveny žádné požadavky na státní příslušnost či sídlo zakladatelů.
Spółka
komandytowa
Komanditní
společnost
Obdoba české k.s.
Spółka komandytowo – akcyjna - Forma podniku s prvky k. s. a a. s., „komanditní společnost na akcie“. Základní kapitál musí dosáhnout výše min. 50 000 PLN.
Spółka jawna (Sp.j.) Veřejná obchodní společnost „Registrovaná společnost“ odpovídá zhruba české v. o. s., používá se u větších podniků. Je založena podle obchodního zákoníku (kodeks spółek handlowych).
Spółka cywilna Sdružení „Občanská společnost“ se používá u menších podniků, jde o sdružení osob podle občanského zákoníku (kodeks cywilny). Tato společnost nemá právní subjektivitu a „společníci“ ručí celým svým majetkem. Pokud čisté příjmy této společnosti během dvou po sobě jdoucích letech překročí 1 200 000 EUR měla by se spółka cywilna transformovat na spółku jawnu a registrovat v obchodním rejstříku (rejestr przedsiębiorców).
Oddział Pobočka zahraniční společnosti  
Indywidualna działalność gospodarcza Podnik
jednotlivce/OSVČ
 

Zdroj:Deloitte, EUROPEAN COMMISSION – RESEARCH DIRECTORATE-GENERAL


Podnikate na území Polské republiky a potřebujete vest v Polsku účetnictví? Kontaktujte nás: http://polpartner.eu/index.php?page=ucetnictvi-v-polsku-v-cestine