lut 7, 2013

Sazby DPH v Polsku



Pro státní pokladnu je nejvýnosnější daní DPH, stejně jako ve většině členských zemí EU. Pro rok 2011 došlo v Polsku ke zvýšení sazeb DPH. Základní sazba daně pro rok 2011 je 23 %, snížená sazba daně 8 % a super snížená sazba daně 5 %. Tyto sazby DPH platí i pro rok 2013. V roce 2010 byly sazby daně 22 %, 7 % a 3 %. Polsko patří tedy mezi členské země EU, kde jsou zavedeny tři sazby DPH. Snížená 8% sazba daně je uvalena např. na léky a zdravotnické pomůcky, elektrickou energii, zemědělské stroje, dětské zboží.

Napisał: paulina

Zemědělství je v Polsku silně podporováno, jedním ze způsobů podpory je zdanění 5%  sníženou sazbu DPH na zemědělské produkty. Navíc jsou některé služby zcela od DPH osvobozeny, jedná se např. o pojistné a bankovní služby, poštovní služby.

Od 21.06.2010 nastala dle polského práva  pro subjekty (právnické i fyzické osoby) registrované v EU povinnost registrovat se v Polsku k DPH. Registrace k DPH v Polsku je velmi složitý proces, dodatečně komplikovaný neúplností a různorodostí poskytovaných informací ze strany polských finančních úřadů. České firmy, které nemají své zastoupení v Polsku a proto neznají složité a často se měnící a různě vykládané finanční předpisy v Polsku, jsou velmi znevýhodněny, diskriminovány a v konečném důsledku finančně poškozeny.

Pro evropské autobusové dopravce, kteří nemají sídlo v Polsku, platí povinnost zaplatit DPH z obratu z části přepravní operace, která byla provedena na území Polska. Dopravce musí být zároveň zaregistrován na finančním úřadu.

Tyto produkty jsou od DPH osvobozeny:

  • Lékařské služby
  • Mléčné výrobky
  • Bankovní služby a služby pojišťoven
  • Poštovní služby a známky
  • Vzdělávací a umělecké služby
  • Věda

 

Potřebujete registrovat českou firmu k DPH v Polsku, vest evidence DPH a chcete komunikovat s polskou účetní firmou v češtině?

Kontaktujte naši účetní kancelář: 

http://polpartner.eu/index.php?page=registrace-k-dph-v-polsku